بنابراین نباید انتظار داشت که حتی بهترین پیانو ها دیر به دیر کوک شوند. سازندگان بزرگ پیانوهای خوب همانند Steinway & Sons ، Yamaha ، Baldwin ، Schimmel و ... همگی اتفاق نظر دارند که یک پیانو باید حداقل دو بار در سال کوک شود.
اما ممکن است شما یکی از همین مارکهای خوب پیانو را داشته باشید و بگویید
که ساز من کوک خود را طی یکسال حفظ می کند. باید گفت اینگونه نیست! از
آنجایی که پروسه خارج شدن کوک - در صورتی
که تغییر ناگهانی به ساز اعمال نشود - تدریجی است گوش شما اغلب قادر به
تشخیص آن نخواهد بود و یک ناظر خارجی و متخصص بسادگی می تواند تشخیص دهد که
ساز شما از کوک خارج است یا خیر.
لذا طبق توصیه سازندگان حداقل دو بار در سال پیانو خود را کوک کنید. اما
چنانچه پیانو توسط یک فرد حرفه ای و روزانه بیش از 3-4 ساعت استفاده میشود و
یا کاربری آن مانند پیانو یک آموزشگاه است،
ممکن است لازم باشد بیش از 4 بار درسال به کوک شود چرا که استفاده زیاد از
پیانو بخصوص در فصولی که رطوبت هوا زیاد است به شدت بر روی کوک پیانو تاثیر
می گذارد.
آیا با کوک نکردن پیانو مشکلی برای ساز بوجود می آید؟
یک ورزشکار هنگامی که برای مدت زیاد ورزش نکند دیگر نمی تواند خیلی سریع به
اندازه اولیه خود باز گردد و لازم است که برای مدتی از ورزشهای سبک شروع
کند تا نهایتآ به شرایط اولیه بازگردد.
برای پیانو هم تقریبآ همین موضوع صادق است. سیم های پیانو از لحاظ فیزیکی
باید همواره تحت کشش مشخصی باشند و چنانچه ساز برای چندین سال کوک نشود کشش
روی سیم ها کم شده و برای
بازگرداندن ساز به کوک استاندارد، ممکن است چند هفته کار لازم باشد. سیمها
در مدتی که پیانو در خواب بوده از حالت تعادل در کشش کوک درست به حالت
تعادلی در یک کشش کمتر عادت کرده اند و
بازگرداندن آنها به وضعیت جدید زمان می خواهد و با یک کوک اینکار ممکن
نخواهد بود.
پیانو بهترین دوست و همدم یک نوازنده است و جدای از این مسئله به دلیل گران قیمت بودن این ساز، به هنگام نقل و انتقال آن همواره از افراد و تیم های مجرب استفاده کنید. لحظه ای درنگ نکنید و بخاطر چند هزار تومان بالا یا پایینتر انتقال ساز خود را به دست افراد کم تجربه نیندازید. متاسفانه در همین شهر تهران شاهد آن بوده ایم که به دلیل کم تجربگی هنگام پایین آوردن ساز از وانت، ساز رها شد و بر زمین افتاده و یا به هنگام عبور دادن ساز از پای پیچ پله ها آنرا به در و دیوار کوبانده اند.